Saskia Stolk over samenwerking bij HGC
Sinds eind 2018 ontzorgt Embracing Care het Hyperbaar Geneeskundig Centrum (HGC) in Rijswijk door de zorg van de gipskamer op zich te nemen. Aan het woord Saskia Stolk, wonddeskundige en coördinator wondpoli bij HGC en gipsverbandmeester Frits de Haas (Embracing Care) over de gang van zaken in het HGC en de samenwerking.
Hyperbare zuurstoftherapie en wondpoli
De patiënten die voor een behandeling naar het HGC komen en óók op de behandeltafel van Frits zitten, zijn mensen met diabetische wonden, osteomyelitis (een infectie van het bot, beenmerg en beenvlies die door bacteriën wordt veroorzaakt) en mensen met veneuze wonden (open wonden). Saskia: “Mensen die de wondpoli in het HGC bezoeken, komen ook voor de hyperbare zuurstof behandeling.” Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling waarbij patiënten via een masker 100% zuurstof inademen bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. Dit gebeurt in een grote ruimte waarin de druk verhoogd kan worden. Door deze verhoogde druk kan het lichaam ongeveer 12,5 maal zoveel zuurstof in het bloed opnemen als normaal. Hierdoor worden de weefsels waar te weinig zuurstof komt, beter van zuurstof voorzien.
Gipsen diabetische voeten
Als gipsverbandmeester van Embracing Care immobiliseert Frits in het HGC diabetische voeten. Mensen met diabetes hebben vaak te maken met een verslechterde doorbloeding. Doordat de zenuwbanen door de diabetes beschadigd kunnen raken, kan het gevoel in de voeten minder worden. Wondjes worden hierdoor minder snel opgemerkt. Frits: “Er is een heel scala aan Diabetische voet oorzaken; minder doorbloeding, geen gevoel, stijfheid in spieren en vervorming. Mensen gaan hierdoor anders lopen en ontwikkelen eelt op plekken waar het niet hoort. En als eelt te dik wordt, krijg je verhoogde druk en hierdoor kunnen blaren ontstaan. Dit is een manier hoe er een wond ontstaat. Maar ook het staan op een punaise, een zonnebril, een spijker, het stoten van hun voet of het schuiven over de vloerbedekking; ze voelen het niet.” Saskia: “En dat is dan vaak nog een klein wondje, maar in één keer is het een grote infectie. En dan moet je snel handelen, want voor je het weet heb je te maken met een voorvoetamputatie of een onderbeenamputatie.” Tijdens de behandeling maakt Frits gebruik van zinklijmverbanden. Frits: “Dat is een verband voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van oedeem (opeenhoping vocht). Mensen kunnen met dit verband lopen. Hierdoor verbetert de pompfunctie in het onderbeen en lopen mensen als het ware het vocht uit hun been.” Saskia vult aan: “De zink heeft een positieve invloed op de wond en kan heel veel vocht opnemen.”
“Er kan echt pas gegipst worden als de wond het toelaat.”
Op de dagen dat de wondpoli in het HGC open is, begint de dag om 8:30 uur met een voorbespreking. Saskia: “We spreken alle patiënten van die dag door. Zijn we goed bezig? Kunnen we nog iets veranderen of toevoegen aan de behandeling? Gebruikt de patiënt nog antibiotica? Gaan we voor een spalk of een TCC (niet-afneembaar gipsverband)? Per patiënt nemen we dit soort zaken dan door.” Per dag bezoeken ongeveer 25 patiënten de wondpoli in het HGC. Gemiddeld 10 van hen komen in aanmerking voor gips. Saskia en Frits bekijken samen of een wond één of twee keer per week behandeld moet worden. Frits: “Niet iedereen kan in het gips. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wonden met heel veel wondvocht of bloed. De kans op infecties is dan aanzienlijk groter. Wanneer een patiënt een wondinfectie heeft, ga je dagelijks spoelen en verzorg je de wond intensief. Er kan echt pas gegipst worden als de wond het toelaat.”
“Alle kranen dichtdraaien en dan pas dweilen.”
Frits: “We werken hier echt als een team. De patiënt komt binnen. Ik haal het gips eraf. Vervolgens komt de specialist(Chirurg) en de wonddeskunde om de wond te reinigen. Hoe ziet de wond er nu uit? Wat hebben we erop gedaan? Zetten we dat voort of kiezen we voor een ander wondproduct?” Saskia: “We hebben korte lijntjes en alles in 1 huis. Een chirurg, een orthopedisch schoenmaker, een oedeemtherapeut, Frits als gipsverbandmeester en ik als wonddeskundige. Onze werkwijze is alle kranen dichtdraaien en dan pas dweilen. Niet dat je ergens tussendoor iets laat sijpelen. Want anders hebben we alsnog niet het effect wat we willen.”
‘Welke wond heb ik voor me en waar ben ik mee bezig?’
In de wondwereld wordt gewerkt volgens bepaalde wondmodellen. Zo houdt iedereen zich aan de richtlijnen. Saskia: “Wij stellen onszelf altijd de vraag ‘welke wond heb ik voor me en waar ben ik mee bezig?’ Hier zijn die wondmodellen voor gemaakt en dan weet je gewoon dat je op de juiste weg zit. Maar we blijven het ook altijd met elkaar bespreken. Dus steeds met elkaar in gesprek en in discussie over wat de beste behandeling is.” Frits: “Inmiddels hebben we ook zoveel ervaring, weten we welke middelen we onder het gips willen en hoe we het willen.” Saskia: “We krijgen hier ook steeds meer structuur in. We willen bijvoorbeeld altijd antibacterieel wondverband onder gips. Want mensen met diabetes ontwikkelen gewoon vaker infecties .In gips zijn infecties nou eenmaal niet zo goed te controleren. Dat is en blijft een risico, zeker omdat mensen met diabetes de pijn hiervan niet voelen. Dan moet je extra voorzichtig zijn.”
Samenwerking en waardering
Frits: “Goede zorg, goede resultaten en patiëntgericht. Ik vind het HGC een heerlijke plek om te werken. Ik leer nog steeds heel veel, blijf up-to-date en de kwaliteit ligt hoog. Ik word gewaardeerd als gipsmeester en om het product dat ik neerzet. Ik word serieus genomen in de kennis en kunde die ik heb en krijg de ruimte om me hierin te ontwikkelen. Het geeft mij ook de vrijheid om nieuwe dingen te proberen. De feedback is direct, maar wel op een goede manier. Patiënten zijn positief over dit bedrijf en daar mag ik dan onderdeel van zijn. Het geeft eer aan mijn werk.” Saskia: “We hechten waarde aan ieders mening. Frits staat hier al jaren diabetische voeten te gipsen. Dus als hij zegt van ‘joh ik denk dat we even dit of dat moeten doen met die wond’ dan waarderen we dat en staan we hier open voor.”
“Wanneer de vraag er is bij het HGC, dan staan wij er.”
Saskia: “Frits werkte hier al via het Reinier de Graaf ziekenhuis. Hij stapte over naar Embracing Care. Zo is het contact in eerste instantie ontstaan. Maar natuurlijk heeft Embracing Care een mooi product dat ze neerzetten.” Frits: “Het verschil zit ‘m met name in de flexibiliteit. Wanneer de vraag er is bij het HGC, dan staan wij er.” De gipsmeesters van Embracing Care werken ook bij Bergman Clinics in Rijswijk. Frits: “Nog geen 1.000 meter verderop. Eén belletje en we staan hier op de stoep. Die flexibiliteit is belangrijk voor het HGC.” Saskia: “Ook de voorraadbeheer hebben we uit handen gegeven. Dat is echt heerlijk en heel makkelijk. We hebben een totaalprijs per gips en verder geen zorgen. Voorheen hadden we bijvoorbeeld problemen met vakanties omdat er geen vervanging was.” Nu ligt deze verantwoordelijkheid bij Embracing Care. Frits: “Als ik ziek ben, dan regel ik een andere gipsmeester. Al mijn collega’s zijn gipsmeesters die een Diabetische voet kunnen gipsen. De continuïteit is een groot voordeel.” Saskia: “En daar hoeven wij nu niet meer over na te denken. Ideaal! Het is gewoon heel fijn dat alles uit handen wordt genomen. Dat is zeker iets wat ik aan zou bevelen aan andere ziekenhuizen en klinieken. Met Frits werken we natuurlijk al langer samen naar alle tevredenheid. We zijn nog maar net in zee gegaan met Embracing Care. Maar tot nu toe geen klagen. Frits zet de standaard neer en dat is wat ik in de gaten houd. Of dat goed genoeg is én blijft. Maar voor nu zit dat wel goed.”