Artikel

Gipsmeester Liset: “Waar ik voor in de zorg ben gegaan komt hier tot zijn recht.”

Liset Nottrot is gipsmeester bij Embracing Care. Samen met collega’s Manuela Jongbloed en Frits de Haas runt zij de gipskamers bij Bergman Clinics Rijswijk en Zestienhoven en bij het Hyperbaar Geneeskundig Centrum in Rijswijk. Embracing Care ontzorgt ziekenhuizen, klinieken en instellingen door de zorg van gipsbehandelkamers geheel of gedeeltelijk op zich te nemen. De allround ervaren gipsmeesters van Embracing Care werken vanuit een vaste locatie en zijn flexibel inzetbaar op de andere locaties. 
Gipsmeester Liset in haar witte werkkleding

“Ik ben Liset en ik werk sinds 2013 als gipsverbandmeester. Ik werkte op de kraamafdeling in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daar zag ik de vacature van gipsverbandmeester langskomen. Eigenlijk stond ik er vrij onbekend in en wist ik niet zo goed wat een gipskamer was. Ik heb toen een aantal dagen meegelopen en zo ben ik erin gerold. Ik solliciteerde en werd aangenomen voor een werk-leer traject. Na 5 jaar op de gipskamer van het ziekenhuis te hebben gewerkt, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik kwam in contact met Bart-Jan Sijbrandij van Embracing Care en zo ben ik hier terecht gekomen.”

Ingeplande zorg

Bergman Clinics in Rijswijk is een orthopedische focuskliniek. Dit is een andere soort instelling dan een ziekenhuis. “Wij hebben hier geen eerste hulp. Het draait allemaal om planbare zorg. Mensen hebben een orthopedische klacht en maken een afspraak. Denk bijvoorbeeld aan standcorrecties van voeten, het vastzetten van enkels en voeten, correcties van tenen of versleten gewrichten.”

Wat gebeurt er in een gipskamer?

In de gipskamer van Bergman Clinics Rijswijk gaat het vooral om orthopedische ingrepen. Een patiënt wordt direct na deze operatie gegipst. “Dan krijgen ze een spalk. Dat betekent dat het gips aan de bovenkant open is. Mocht er dan nog een zwelling komen dan kan dat een kant op.” Na twee weken ontvangen Liset en Manuela de patiënten opnieuw voor verdere behandeling. “We controleren wonden en verwijderen hechtingen. Er worden foto’s gemaakt, de behandelend arts kijkt er soms nog even naar en dan krijgen ze het kunststofgips.” Gedurende 6 weken tot 3 maanden na een ingreep komen de patiënten voor gipswissels. “Wij controleren de wonden en wisselen het gips. Het gips dient als bescherming voor de botten die gemobiliseerd moeten blijven.”

Gipsmeester Liset gipst een been van een patiënt

Gipsprotocol

In de kliniek zijn alle behandelingen protocollair vastgelegd. Dat wil zeggen dat er over de benadelingen en over de te volgen stappen afspraken zijn gemaakt. “Dit protocol volg je in principe de hele behandeling. Daarvan afwijken gaat in overleg met de arts en moet je goed kunnen beargumenteren. Ik beslis bijvoorbeeld wel zelf het soort  gipsverband dat ik wil aanleggen voor een specifieke behandeling.”

Dagindeling

De werkdag bij Bergman Clinics begint met een ‘dagstart’. Alle collega’s die deze dag werken, komen dan bij elkaar om de werkdag door te nemen. “Mijn dag begint met het opstarten van mijn computer om het programma van die dag te bekijken. Ik neem de patiënten door met wie ik een afspraak heb en vraag eventueel nog foto’s aan. Aansluitend ga ik naar de dagstart. Hierna begint mijn patiëntenzorg.”

Been dat gegipst wordt

"Dat vind ik echt heel leuk aan mijn werk."

“Ik kan inmiddels wel een boek schrijven over alle verhalen die ik hoor.” zegt Liset met een knipoog. Het is voor haar een goed teken als mensen uitgebreid hun verhaal doen. “Dan voelen ze zich op hun gemak. Het is altijd wel een beetje een sport van mij om mensen hier toch een soort van blij weg te laten gaan. Iedereen komt gespannen binnen en mijn streven is dat iedereen ontspannen het pand verlaat.” Liset maakt eerst een afweging hoe iemand is. “Ik krijg zoveel verschillende mensen binnen. De een is meer introvert dan de ander. Dan moet ik daar echt wel mijn best voor doen. Laatst had ik bijvoorbeeld een patiënt met een angststoornis. Alles hier was nieuw en vond ze eng. De eerste keer durfde ze amper de behandeltafel op. Inmiddels komt ze hier binnen van ‘Hé hoi’ en is er niets meer aan de hand. Dát vind ik echt heel leuk aan mijn werk!”

Werken voor Embracing Care

“Waar ik voor in de zorg ben gegaan, komt bij Embracing Care tot zijn recht.” Bart Jan Sijbrandij en Giel van Wageningen hebben de dagelijkse leiding bij Embracing Care. “Bart Jan en Giel staan voor hun personeel. Als het personeel het goed heeft, heeft het bedrijf het goed. Daar streven ze ook naar. Ik merk dat ik hierdoor harder wil en ga werken. Hart voor de zaak. Ik word gemotiveerd door twee hele gemotiveerde mannen. Dat is voor mij het verschil met het ziekenhuis.”

Embracing Care ontzorgt

In ziekenhuizen is vaak een tekort aan gipsmeesters. Embracing Care springt hierop in door gipskamers geheel of gedeeltelijk over te nemen en zo ziekenhuizen en klinieken te ontzorgen. Het team van Embracing Care heeft inmiddels zes vaste gipsmeesters in dienst en is groeiende. Allround gipsverbandmeesters die veel ervaring hebben opgedaan in verschillende ziekenhuizen. Samen met collega’s Manuela en Frits vormt Liset het team West. “Wij kunnen er op elk moment doordeweeks staan. Iemand maandagochtend nodig in Delft? Dan zorgen wij dat er maandagochtend iemand in Delft is. Daar zijn we heel flexibel in. Een groot voordeel is dat we allemaal uit de ziekenhuiswereld komen en dat dit voor ons dus ook bekend terrein is. Daarnaast houden we elkaar uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied.”